Το καλύτερο μέλι είναι αυτό που μας αρέσει περισσότερο
Ναι δυστυχώς υπάρχουνε πολλοί τρόποι να νοθεύσει κάποιος το μέλι
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ο πιο απλός είναι να πάρετε μια κουτάλα γεμάτη μέλι να τη σηκώσετε ψηλά. Αν το μέλι πέφτει στο βάζο με ενωμένη γραμμή χωρίς κενά τότε το μέλι είναι ανόθευτο. Επίσης μπορείτε να βάλετε σε ένα μπολ νερό και να ρίξετε μια κουταλιά μέλι μέσα. Αν το μέλι μείνει μέσα στο νερό συμπαγές και δεν διαλυθεί τότε το μέλι σας είναι ανόθευτο
Εάν ένα μέλι πχ το θυμαρίσιο έχει υψηλό ποσοστό από 60% και άνω γυρεόκοκκο από θυμάρι τότε θεωρείτε πλούσιο προϊόν χωρίς ανάμειξη και η τιμή του φυσικά αλλάζει. Η νομοθεσία επιτρέπει να τιτλοφορήσεις ένα μέλι ως θυμαρίσιο εάν συγκεντρώνει 18% γυρεόκοκκο θυμάρι. Το προϊόν λοιπόν που περιέχει 80% και παραπάνω θυμάρι είναι απόλυτα λογικό να κοστίζει πολύ ακριβότερα.
Το μέλι περιέχει ένα σημαντικό αριθμό κόκκων γύρης από τα φυτά που επισκέπτεται η μέλισσα για να μαζέψει την πρώτη ύλη για την παραγωγή μελιού. Με κριτήριο την αναλογία και τον συνολικό αριθμό γυρεόκοκκων σε κάθε μέλι, τα μέλια κατηγοριοποιούνται ως προς την προέλευσή τους σε αμιγή, ανθόμελα ή μέλια μελιτώματος
Το μέλι που δεν περιέχει προσμίξεις συνήθως συνοδεύεται από χημική ανάλυση και αναγράφεται το ποσοστό του στην συσκευασία. Ενώ και η τιμή του είναι αυξημένη. Να ζητάτε πάντα την γυρεοσκοπική ανάλυση (χημική) του μελιού από τον μελισσοκόμο που αγοράσατε το μέλι καθώς είναι μια διαδικασία απαραίτητη για τον καθορισμό της βοτανικής προέλευσης των μελιών και την ονομασία τους. αυτού του μελιού
Η κρυστάλλωση στο μέλι ή «ζαχάρωμα», οφείλεται στη φυσική περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη σε συνδυασμό με την υγρασία του. Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια φυσική διαδικασία, που δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του προϊόντος και δεν σχετίζεται με την ποιότητα του
Ναι φυσικά. Κλείστε το πώμα πολύ καλά και βάλτε το βαζάκι μέσα σε ένα μπολ, το οποίο να είναι αρκετά βαθύ, ώστε να μπαίνει όλο το βαζάκι μέσα. Βάλτε ζεστό νερό περίπου στους 50 βαθμούς μέσα στο μπολ και αφήστε το να φτάσει μέχρι λίγο κάτω από το ύψος που είναι το καπάκι από το βαζάκι με το μέλι. Αφήστε το για 5-10 λεπτά ενώ ανακατεύετε. Το μέλι σας θα είναι έτοιμο.
Όσο δεν είναι παστεριωμένο, όχι. Το μέλι που αποθηκεύεται σε σφραγισμένα δοχεία μπορεί να παραμείνει σταθερό για δεκαετίες και αιώνες! Ωστόσο, το μέλι είναι ευαίσθητο σε φυσικές και χημικές μεταβολές κατά την αποθήκευση
Το μέλι δεν αλλοιώνεται ποτέ και έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής, αλλά για πρακτικούς σκοπούς και απαιτήσεις αποθήκευσης, αναφέρεται συχνά η διάρκεια ζωής δύο ή περισσοτέρων ετών. Το ακατέργαστο μέλι έχει πολύ χαμηλή περιΠώς ξεχωρίζουμε το καλό μέλιεκτικότητα σε νερό (συνήθως λιγότερο από 18%) και αρκετά υψηλό όξινο επίπεδο, γεγονός που δημιουργεί πολύ δυσμενείς συνθήκες για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Εάν τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο μέλι, τότε δεν μπορεί να χαλάσει.
Όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι, τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει
Το άρωμα όσο και το χρώμα του μελιού έχουν σχέση μόνο με την προέλευση της πρώτης ύλης και δεν είναι εκείνα τα στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα του μελιού